Ein kaiserzeitlicher Rankenfries und früh- bis mittelbyzantinische liturgische Ausstattungsteile aus Tavium

https://doi.org/10.34780/hsjjke14

Yazarlar

  • Eva Christof [Autor/in]
  • Gabriele Koiner [Autor/in]

Özet

Bu makalede Yozgat İli, Büyüknefes Köyü sınırlarında bulunan Tavium antik kenti ve çevresinde son yıllarda belgelenen mimari öğeler tanıtılmakdır. Makalenin ilk kısmında Roma İmparatorluk Çağı’na ait üç adet anıtsal kireçtaşı ranke frizi konu edilmiştir. Bu friz Erken İmparatorluk çağı özellikleri göstermekle beraber, stilistik karşılaştırmayla İ. S. geç 1. yy. ve 2. yy.’ın ilk yarısına tarihlenmektedir.

Makalenin ikinci kısmında Tavium ve çevresinde bulunan Erken ve Orta Bizans kiliselerinin mimari blokları tanıtılmaktadır. Burada birçok bema levhaları ve bema parçaları, bir küvet kaidesi, altar sütununa ait minyatür bir başlık, bir ciborium kemeri ve Orta Bizans Çağı’na ait, üzerinde bir pınardan su içen tavuskuşu betimlemeli ambon parçaları anlatılmaktadır. Bu parçalar yerel kırmızımsı konglomera ve beyaz mermerden yapılmışlardır. Tanıtılan bu buluntular fragmenter de olsalar, Tavium ve Chorası’nda daha önce bilinmeyen bazı kiliselerin göstergeleridir. Geç Antik-Erken Bizans dönemine ait parçalar Orta Bizans devrine göre oldukça fazladır.

Anahtar Sözcükler:

Tavium- Mimarlık- Sarmaşık frizi- Liturjik donatım

Yayınlanmış

2024-11-27

Nasıl Atıf Yapılır

Christof, E. and Koiner, G. (2024) “Ein kaiserzeitlicher Rankenfries und früh- bis mittelbyzantinische liturgische Ausstattungsteile aus Tavium”, Istanbuler Mitteilungen, 60, pp. 339–372. doi:10.34780/hsjjke14.