Bar Kochba und das Panhellenion

Die Panzerstatue Hadrians aus Hierapytna/Kreta (Istanbul, Archäologisches Museum Inv. Nr. 50) und der Panzertorso Inv. Nr. 8097 im Piräusmuseum von Athen

https://doi.org/10.34780/nj9gvk92

Yazarlar

  • Birgit Bergmann [Autor/in]

Özet

Panhellenion’un kurulmasından sonra, Atina’da Hadrianus için bir heykel yapılmıştır. Bu heykelin zırh kabartmalarında Lupa Romana ve Palladium ilişkisi yoluyla bu birliğin ruhu ifade edilmektedir. Böylece, Roma İmparatorluğu’nun doğudaki Hellen sâkinlerini açık bir şekilde doğrudan doğruya hitap eden bir heykel biçimi bulunmuş olmaktadır: Bu bölgede günümüze dek bu zırhlı kabartmalardan 17 kopya bilinmektedir. Bu örnek, hiçbir zaman bire bir kopya edilmemiştir. Kabartmanın önemi daha ziyade, değişik sembollerin eklenmesi veya çıkarılmasıyla vurgulanmış, bazı durumlarda değiştirilmiş ve özel olarak yerel ihtiyaçlara göre uyarlanmıştır. Bu zırhlı gurubun diğer bir özelliği de, İmparator’un ayakları hizasında (hatta kısmen zırhtaki kabartmalarda) sık sık aciz durumda gösterilen barbar figürlerinin yer almasıdır. Hatta burada Hadrianus’un barbarın üzerine basmakta olduğunu üç tasvir vardır. Nadir görülen bu etkili ikonografinin, tam plastik heykeltıraşide ikinci bir örneği bilinmemektedir. Panhellenion’un kurulduğu M. S. 131/2 yıllarından sonra Roma İmparatorluğu’nun doğusunda pek de savaşçı olmayan imparatorun heykellerinde bu denli sık barbarların yer alması, M. S. 132 yılındaki Bar-Kochba Ayaklanmasıyla ilişkili olabilir. Bu bağlamda dikilmiş olan heykellerden biri opus nobile olarak o kadar tanınmıştı ki, Hierapytna Müzesi’ndeki Hadrianus heykeli ve bugüne kadar pek yayınlanmamış olan Atina Pire Müzesi’ndeki torso örneğinde görüldüğü gibi hemen birkaç kopyası yapılmıştır. Bunlar makalenin çıkış noktasını oluşturmaktadır.

Anahtar Sözcükler:

Hükümdar ve imparator- Zırhlı heykel- Barbarlar- Hadrianus- İmparator Dönemi

Yayınlanmış

2024-11-27

Nasıl Atıf Yapılır

Bergmann, B. (2024) “Bar Kochba und das Panhellenion: Die Panzerstatue Hadrians aus Hierapytna/Kreta (Istanbul, Archäologisches Museum Inv. Nr. 50) und der Panzertorso Inv. Nr. 8097 im Piräusmuseum von Athen”, Istanbuler Mitteilungen, 60, pp. 203–289. doi:10.34780/nj9gvk92.